Zyrtare: Bitcoini aprovohet si aset financiar

Rregullatori i letrave me vlerë të SHBA-së ka miratuar të mërkurën fondet e para të tregtuara në këmbim (ETF) të listuara në SHBA, për të gjurmuar bitcoinin, tha kryetari i tij Gary Gensler.

Kjo do të thotë se Bitcoin tashmë është aprovuar si aset financiar, shkruan Reuters, transmeton lajmi.net.Ad Image

Agjencia miratoi aplikacionet, duke përfshirë BlackRock (BLK.N), Ark Investments dhe 21Shares (ABTC.S), Fidelity, Invesco (IVZ.N) dhe VanEck, ndër të tjera, sipas një njoftimi në faqen e saj të internetit. Disa produkte pritet të fillojnë tregtimin që të enjten.

Produktet – një dekadë në krijim – do të ishin një ndryshim i lojës për bitcoin, duke u ofruar investitorëve institucionalë dhe me pakicë ekspozimin ndaj kriptomonedhës më të madhe në botë pa e mbajtur atë drejtpërdrejt, dhe një nxitje e madhe për një industri të kriptove të rrethuar nga një varg skandalesh.

Analistët e Standard Chartered këtë javë thanë se ETF-të mund të tërheqin 50 deri në 100 miliardë dollarë vetëm këtë vit, duke e çuar çmimin e bitcoin deri në 100,000 dollarë. Analistë të tjerë kanë thënë se flukset hyrëse do të jenë më afër 55 miliardë dollarë gjatë pesë viteve.

“Është një pozitiv i madh për institucionalizimin e bitcoin si një klasë aktivesh”, tha Andrew Bond, drejtor menaxhues dhe analist i lartë fintech në Rosenblatt Securities. “Aprovimi i ETF do të legjitimojë më tej bitcoin.”

Bitcoin ka fituar më shumë se 70% në muajt e fundit në pritje të miratimit të ETF-ve për aktivin.

Një dritë jeshile shënon një kthesë për SEC, e cila për një dekadë refuzoi ETF-të e bitcoin për shkak të shqetësimeve se ato mund të manipuloheshin lehtësisht.