Hamasi, Izraeli dhe Kosova

Sulmi mizor që kreu Hamasi gjatë kësaj jave në Izrael po e ndan botën sërish në dy pjesë. Shkruan: Ben Blushi Një palë dënojnë dhunën ndaj civilëve të pafajshëm, ndërsa pala tjetër mendojnë se terrori i Hamasit është i justifikuar për shkak të veprimeve pushtuese të Izraelit në vite. Por

Read More

Kosova dhe Shqipëria, nga historia e futbollit te përfaqësimi ndërkombëtar!

Sa herë zhvillojnë ndeshje futbolli Kosova a Shqipëria, e në masë të caktuar edhe Zvicra, dhe për më tepër sa herë që ato shënojnë rezultate pozitive, emocionet shqiptare, jo vetëm brenda tifozerisë, natyrshëm manifestohen në përmasa të mëdha. Duke pasur parasysh fuqinë emocionale që kjo disiplinë sportive bart dhe njëkohësisht

Read More

Vetëpohimi në rritje i Kosovës

Aleatët më të qëndrueshëm mund të mos pajtohen dhe të shprehin hapur interesat e tyre kombëtare pa dëmtuar thelbin e marrëdhënieve të tyre. Nën qeverinë Kurti-Vjosa, Kosova ka dëshmuar se vendi tashmë është mjaft i pjekur jo vetëm për të mbrojtur interesat e veta, por edhe për t’i bërë ballë

Read More

Si mund të ndikoj lufta në Izrael dhe Gazë në Kosovë dhe Botë?

Secila luftë krijon efekte negative dhe ndikimi i saj arrinë edhe në Kosovë. Ndikimet varen gjithashtu nga madhësia e luftimeve, potenciali për përhapje dhe resurset që gjendjen në atë gjeografi. Por secila luftë i nervozon investitorët të cilët i lëvizin investimet e tyre në komoditete më të sigurta për tu

Read More

“Policimi” dhe politizimi i Kosovës në Shqipëri

Ka dy tendenca të dëmshme në raportet  politike mes Shqipërisë dhe Kosovës për krizën e fundit. Shkruan: Mero Baze Një tendencë është “policimi” I Edi Ramës dhe përpjekja për të demonizuar dhe keqpërdorur çdo fjalë dhe lëvizje diplomatike të tij, deri në bezdi. Kur ngre zërin në Këshill të Sigurimit

Read More

Edi Rama është shqipëtari i vetëm aktualisht në botë që mendon me kokë të qetë dhe pa emocione

‘Leji shqiptarët vet disa ditë dhe ata fillojnë të luftojnë njëri-tjetrin’.. ky është një narrativ i lashtë nga Serbia. Sa më të varfëra dhe pa fuqi shoqeritë aq më shumë kanë telashe brenda, është ligj i natyrës. Britanezët e kanë një thënie ‘dreqi ri në xhep të zbrazët’. Në situata

Read More

Në Manastirin e Banjskës, në Kosovë

Manastiri i Banjskës ku u vra një polic shqiptar dhe katër paramilitarë serbë ndodhet gati 20 minuta larg qytetit të Mitrovicës dhe nëse nuk ka shumë trafik, jo më shumë se një orë në veri të Prishtinës. Shkruan: Ben Blushi Nga Mitrovica, rruga kalon rrëzë minierës së Trepcës e mbushur

Read More

Mbi detyrimet ndërkombëtare të vendit tonë

I njohur si libri i parë që ka afirmuar gjuhën vernakulare angleze – e njohur si “MiddleEnglish” (anglishte e Mesjetës), që u krijua pas pushtimit norman të Anglisë dhe në kundërvënie ndaj gjuhëve të tjera – rëndësia e tij më shumë i përket mesazhit të urtësisë së njerëzve që bëjnë

Read More

FITORJA E KOSOVËS

Kosova mori një fitore të papritur, por të merituar, kur ishte në një ditë të keqe për shkak të lodhjes së Perëndimit që nuk po e zgjidh dot ngërcin mes saj dhe Serbisë. E izoluar dhe e lënë vetëm nga aleatët e vet natyralë, Kosova gjeti aleatë aty nuk e

Read More

Edi Rama, i lavdëruar në çdo gjuhë të botës, i sharë shqip dhe rusisht

Kam një kënaqësi të pamatë, që javë dhe javë më parë, pata parathënë, se Edi Ramës, po i jepej një rast i artë, po i ofrohej një podium, podium më i lartë diplomatik i planetit, ku ai me shumë gjasa, do të shkëlqente me talentin e tij gjithnjë dhe më

Read More